Vánoční koleda - Charles Dickens

Z originálního názvu: A Christmas Carol
Spisovatel: Charles Dickens
Rok vydání: 2016
Nakladatelství: xyz
Počet stran: 110
Moje hodnocení: ****





Navštíví tě brzy tři duchové. Prvního z nich čekej zítra, až odbyde jedna, druhého čekej pozítří v tutéž hodinu a třetího následující noc poté až dozní ozvěna posledního úderu půlnoci.


Ebenezer Skruž je bohatý obchodník, ale je taky až moc lakomý. Jediné co ho zajímá, jsou jen peníze a ostatními lidmi okolo jen pohrdá, stejně tak Vánocema.
Ebenezerovi umře společník a před Vánoci ho navštíví jeho duch, který ho varuje o jeho možném osudu. Řekne mu, že ho příjdou navštívit tři duchové. Skruž mu samozřejmě nevěří a vyptává se ho na různé otázky.



Marleyův duch mu řekne vše čeho lituje a odejde.

Odbyla jedna a přichází duch minulých vánoc. Ukáže mu ty nejkrásnější vzpomínky, které Skruž zažil a pocítí na malou chvíli zase štěstí. Duch číslo dvě ukazuje současné Vánoce a ukáže mu, že jeho zaměstnanec, kterého nemá rád mu přeje na jeho zdraví a štěstí a ukáže Skrušovi i jeho synovce, který na něho taky myslí. Duch číslo tři ukáže budoucí Vánoce a ukazuje Skrušovi to nejtemnější, co se může stát, když bude žít tak jako doposud.
Vezme si z toho Skruž něco nebo bude stále takový mrzout?

Vánoční koleda je krásný příběh co ukazuje na lidi, kteří myslí jen na sebe a peníze. Tito lidé dřív nebo později pochopí, že s takovým přístupem zůstanou sami. Docela bych tutu knihu doporučila všem co si myslí, že jejich život je o něco víc než ostatních a myslí si o sobě bůh ví co, protože vím, že lidi tohoto typu jednou zůstanou sami. Kdo by s nimi chtěl mít něco společného, že?

Kniha má velmi krásné ilustrace a přivedla mě zpět do dětských let.




Kniha vs. Film

Tyhle Vánoce jsem ukončila s touhle krásnou pohádkou a samozřejmě jsem jí viděla i v televizi. Nevím proč, ale filmové zpracování se mi zase líbilo o trochu více, z knihy jsem nepocítila ten strach. Možná proto, že je kniha psaná spíš pro děti? Nejsem si jistá, ale určitě ve mě zanechala ten pocit.... Za rok si jí rozhodně přečtu znova a možná to bude moje další nová tradice.
       
Doufám, že jste si užili krásné svátky a po roce se zas budu těšit na moje milované Vánoce!

Mějte se krásně Vaše C.

Okomentovat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.