Spočítej hvězdy - Lois Lowry

Z originálního názvu: Number the Stars
Spisovatelka: Lois Lowry
Rok vydání: 2015
Nakladatelství: argo
Počet stran: 125
Moje hodnocení: 5/5

,,Jak moc jsi statečná, Annemarie?" 
zeptá se trýček Henrik své desetileté neteře. 
Pro Annemarie je statečnost ctnosti rytířů z pohádek, které vypraví mladší sestře Kristi. 
Netuší, že brzy i ona bude muset prokázat velkou odvahu. A taky pohotovot a bystrost.

Přišel mi balíček od mé čtenářky, podpory a hlavně kamarádky.
S Katkou jsme si domluvili, že si navzájem uděláme dárek k vánocům a pošleme si knihy, aby jsme se strefili do vkusu tak jsme si poslali seznam tří knih a jedna z nich to prostě bude.
Moje milá kamarádka mi poslala knihu spočítej hvězdy, která mi udělala nesmírnou radost. Jsem nesmírně ráda, že mi vybrala tuhle knihu a šlo vidět, že se hodně snažila.


Příběh se odehrává v Dánsku v roce 1943, kdy Německo obklíčilo Dánsko a odváželi židi.
Annamarie je desetiletá holčička, která toho hodně zažije  a hlavně je to statečná holka.
Anniemarie se po smrtí setry Lise, stala starší sestrou Kristi, která byla taktéž odhodlaná a užvaněná. Ze začátku vůbec nevěděla co se děje a myslela, že je to všechno v pořádku a brzy to skončí. Ba naopak!
Jediné co všechny trápilo bylo, že se nedalo sehnat věci na, které byli už zvyklé, například máslo na chleba nebo dobrá teplá večeře.
Annemarie má nejlepší kamarádku Ellen, která se jí pochlubí, že mají nový rok.  ,,Nový rok"? Podiví se Annamarie. Ellen hned vysvětlí, že tento rok slaví jen židé. Problém ale je, že se městečko, kde všechny pocházeli, se budou odvádět lidi jako je její nejlepší kamarádka. Ellen musí být rodičů bez ukrytá v bytě její nejlepší kamarádky.

Druhý den, kdy je předchozí večer, přišli navštívit vojáci se maminka rozhodně, že si udělají výlet za  strýčkem Henrikem. Při jejich dobrodružství se Annemarie dozvídá pravdu, kterou jí maminka se strýčkem zatajily i o pravdě jak umřela její starší sestra Lise a všechno si tu musí srovnat ...

Tento příběh vypráví malá holčička, které je jen deset let. Být já na její místě, nevím jak bych celou situaci zvládla a dokázala. Mám u Anniemarie velký obdiv a přirostla mi k srdci!
Jsem ráda, že tato kniha je dostupná pro malou věkovou skupinu, která už o válce trochu tuší. Dala bych to jako povinné čtení na základní škole.





Příběh je na půl smyšlený ale i skutečný.        Na konci knihy si můžete přečíst fakta a  jak jsem je četla měla jsem chvílemi jsem si musela zamyslet a začít si vážit všech koho okolo sebe mám.






 Autorka má hodně ocenění a je dvojnásobnou držitelkou literární ceny John Newbery Medal za tento román a Dárce.
              

5 komentářů

  1. Na první pohled jednoduchá, snad až dětská kniha, jejíž podstata je ukryta uvnitř. Měla jsem ji přečtenou asi za dvě hodiny. Je to podáno s laskavostí, citlivostí a dětskýma očima, jestli to snad vůbec lze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tvoje vyjádření je krásné! Kniha ve mě nechala mnoho pocitů. Děkuji za krásný komentář a měj se krásně! C. :)

      Vymazat
  2. Četla jsem ji asi dva roky zpátky a neskutečně na mě zapůsobila! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Tak jedno je jasné. Tuhle knížku musím mít. Snad se mi to bude líbit, ale v skrytu duše věřím, že ano. Děkuji za tip na další knihu. Užij si víkend. :D
    PS.: Nádherné fotky!!!!!
    Reading With Lucy

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se ti líbit bude :) !
      Moc děkuji od tebe si toho vážím ! Také si užij víkend :) Měj se krásně!

      Vymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.