Spánek - Haruki Murakami


Tak jsem zase slupla další povídku od Murakamiho.. Já nevím moji bookholíci, ale Haruki je u mě záhadný spisovatel. Čekám na Tončáka až si tu povídku přečte a řekne mi na ní jeho názor. Knížečku vydalo nakladatelství Odeon a má pouhých 80 stran. Slupnete ji na jeden zátah, protože se prostě chcete dozvědět pointu té povídky. Čtete a čtete a čtete a najednou, cože? A koukáte jako buk!

Kdo tohodle spisovatele ještě nečetl, tak doporučuji spíš romány než povídky, mohly by Vás odradit. Můžu Vám doporučit 1Q84 nebo Na jih od hranic ,na západ od slunce nebo jeho známnější Norské dřevo.

O čem je teda vlastně Spánek? Máme hlavní hrdinku, která má milujícího manžela, který pro ni není ničím krásný, ale miluje ho. Mají spolu syna... Žena nemůže usnout. Jednou se jí to už stalo, ale to byla na vysoké a měla zkouškové, teď ale overnight vůbec nepotřebuje ba naopak, musí nabrat energii, aby mohla manželovi chystat oběd a večeři a věnovat se synovi, ale ona ne a ne neusnout. Jednou se rozhodne číst Annu Kareninu a popisuje, jak už 17 dní v kuse nespí a není unavená, dokonce na sobě zpozorovala, že je i čím dál krásnější... Příběh končí napínavým sledem událostí, ale jakmile už máte pocit, že se konečně všechno dozvíte, tak povídka skončí!

Tak to je dost divný, že? Mě se čtení líbilo, furt nevím zda 3 nebo 4 ale dávám 3*/5*. Povídka mě až tak neuchvátila, že bych nad ní musela doumat jako u přechozí. Názor na předchozí povídku můžete najít zde.
Nesmím však zapomenout zmínit ilustrace, jelikož uchvatné a můžete se dívat na ně každý den. Líbi se mi jak se navzájem s příběhem doplňují je to krása pro naše oči. Ilustrace ilustrovala Kat Menschik.


Co vy a povídky od Murakamiho? Četli jste? "Nalákala" jsem Vás aspoň na tuhle?

Mějte se krásně BOOKHILÍCI!
Vaše C.

4 komentáře

  1. Spánek bych si rozhodně chtěla přečíst, vlastně celou tvorbu od Murakamiho - ale člověk na něj potřebuje dost času, tedy alespoň podle mého názoru, takže se k němu pravděpodobně dostanu až v důchodu... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na Hurakiho se musíš připravit no :) Je to geniální spisovatel :) Hele nejsi sama :D Rozhodně si spánek přečti :) Měj se krásně!

      Vymazat
  2. Rozhodně jsi mě na tuhle povídku nalákala!:D

    Windy pink style

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je skvělé, že jsem tě na ní nalákala. Jinak je teď v akci za krásných 80kč :)

      Vymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.