Dej mi své jméno

Call Me By Your Name
Spisovatel André Aciman | Nakladatelství Booklab | Překlad Lucie Podhorná | Rok vydání 2018 | Hodnocení 4*/5*

Ellio a Oliver spolu tráví léto. Zprvu jsou oba odtažití, ale pak je jeden letní den spojí dohromady a stanou se nerozlučnou dvojkou. Oba získají něco, co už u jiných nedostanou. Krásný, ale zároveň smutný příběh o přátelství a lásce. 

Příběh se odehrává v 80. ve 20. stoletím, kdy do Italské Riviéry přijede Oliver. Ve vile bude léto společně trávit s Elliem a jeho rodiči. Ellio se tak musí dělit se svým pokojem. Od sebe je dělí jen společná koupelna.

Jeden druhého si zprvu vůbec nevšímají, Ellio má ale nutkání se k Oliverovi přiblížit, avšak neví jak. Něco ho k němu láká, ale zároveň k němu cítí jakousi nechuť. Je jím celý posedlý. Pak si oblíbí Marzie, a to ho zmátne. Oliver se nadále snaží od Ellia držet odstup a dál bojuje s jeho vnitřním pocitem.

,,Dej mi své jméno a já ti dám to moje."

Tento příběh bych vám, ráda doporučila číst v létě, kdy poznáváte svoje letní lásky a užíváte si krásného teplého počasí. Příběh je psán z pohledu Ellia, tedy ich-formou. Musím říct, že jsem si musela na styl psaní zvyknout, bylo to napsané tak krásně poeticky, že jsem to musela číst fakt opatrně, abych si to vychutnala. Kniha byla rozdělená do dvou částí a neměla kapitoly, což pro mě bylo trochu zdlouhavé.

Ellia jsem si nehorázně oblíbila, s postavou jsem se neztotožnila, ale měla jsem pocit, že čtu něčí deník.

Viděla jsem i zfilmovanou verzi, ve filmu nebyly tak krásně znázorněné pocity, a to je špatně. Oba herci, ale chováním krásně odpovídali knižní předloze. Na film doporučuji se podívat jako milý doplněk ke knize.

Jestli vyhledáváte LGBT literaturu, ale nechcete YA, ale spíš něco hlubšího, tak vám tuhle knihu vřele doporučuji. Nato, že to pro mě byla trochu náročná kniha, jsem si ji užila. Najdete v ní zajímavé myšlenky, touhu a vášeň.




8 komentářů

  1. Táto kniha ma ale absolútne nezaujala :/ Vidím ju všade, aj film mi všade vyskakoval ale absolútne ma to nejako neláka :/ Jediné čo ma tam láka je to Taliansko ale to mi nestačí na to, aby som sa do knihy pustila

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já tě chápu, kniha byla doopravdy všude a tak i film a taky jsem na ní neměla náladu a až pak jsem se na ní vrhla.

      Takže, tě naprosto chápu, snad časem, jak její sláva odezní, tak si jí můžeš přečíst ♥

      ALL ABOUT CANDYS LIFE

      Vymazat
  2. Když zapomenu na veškeré fantasy, tak tohle je pro mě ta nejlepší kniha, kterou jsem kdy četla. Moc ráda se do ní někdy pustím znovu. <3

    A co se týká toho filmu, tak máš naprostou pravdu. Chyběly tam pocity, ale podle mě to zas skvěle dokreslí některé situace z knihy. Dohromady s knihou to ale nemá chybu! :)

    OdpovědětVymazat
  3. O knize jsem mnohé slyšela. Půlka ji miluje a půlka odsuzuje. Já osobně bych ji v létě číst nemohla, když je to náročnější čtení. A to nedělení na kapitoly by mě asi rušilo.

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, doporučuji se podívat na film a uvidíš :) Taky jsem spíš na kapitoly než na části.

      Vymazat
  4. Na knihu se chystám, ale netuším, zda ji stihnu vůbec tento rok :-(

    OdpovědětVymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.