Místo, kde bydlím

Where I Live

Spisovatelka Brenda Rufener | Nakladatelství Booklab | Překlad Olga Peková | Rok vydání 2019 | Hodnocení 5*/5*


Linden je bez domova a má tajemství. Kamarádi, které nadevše miluje, a kteří jí drží nad vodou, nic netuší. Linden se schovává před světem. Dokáže být holka bydlící v budově školy, neviditelná? 

Linden se každé ráno probouzí v areálu školy, je pod stresem, bojí se, že jí někdo najde a budou se jí vyptávat na různé otázky. Je si vědoma, že se už nikdy pořádně nevyspí. Každý den je pro ní  doslova boj o přežití.

Při životě ji nejvíc drží její nejlepší kamarádi - Franklin neboli Ham, který si ze sebe umí dělat srandu a bojí se přiznat čím doopravdy je a Seung, typ dokonalého syna, který má za každé situace vše pod kontrolou.

Linden má na starosti školní blog a chodí ho psát do počítačové učebny. Je to místo, kde tráví svůj čas vůbec nejradši.

Ve škole se objevuje další vážný problém, spolužačka Bea má natržený ret, někdy jsou na ni vidět i modřiny a nevypadá moc dobře. Nechce, aby se její situace řešila a vůbec nestojí o něčí pomoc.
Dokáže to Linden přehlížet? Nebo Bee pomůže, čímž by však ohrozila její tajemství?

Lidé vám vždycky ublíží, ať už naschvál, nebo ne.

Když jsem začala tuhle knihu číst, hned mi bylo špatně. Brenda Rufener skvěle popsala situaci hlavní hrdinky. Jsem ráda, že hned na začátku příběhu nedala vědět, co se Linden stalo. Musela jsem číst dál, abych zjistila jak to s hrdinkou vlastně je a čekala jsem nedočkavě na odpovědi, proč je tato mladá dívka v tak těžké situaci.

Kniha má  kapitoly tak akorát, ale byla nehorázně skvěle napsaná, že se četla sama. Je psána Ich-formou a vrací se do minulosti hlavní hrdinky. Všechny postavy autorka vykreslila skvěle. 

Obálka této knihy je krásná! Napovídá nám, že se příběh odehrává za dveřmi školy a určitě není tak černobilý, jak napovídá. Myslím si, že chce autorka dílem komunikovat to, že každý člověk má v sobě temnotu, o které nechce, aby vyšla na povrch.

Jsem ráda, že vyšel tak silný příběh, aby si mládež uvědomila, že na světě nejsou sami a jsou tu lidi, kteří jim vždy pomůžou.

Místo, kde bydlím vřele doporučuji! Během čtení jsem brečela, až jsem z toho nemohla popadnout dech. Každá mladá duše by si měla tuhle knihu přečíst, mimo jiné se tam objevuje i fyzické násilí a když vidíme, že se něco takového děje, není správné nad tím jen tak překulit očima. Svou zvědavostí můžete zachránit další jiný život. Knihu řadím do mých TOP za tento rok.







8 komentářů

  1. Páni, to je zajímavá knížka. Nalákala si mě na její přečtení :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ráda čtu! Budu se těšít pak na tvůj názor a snad se bude líbit jako mě! :)

      Vymazat
  2. Opět jsi mě skvěle nalákala, jde ti to :D Tuhle knížku si musím pořídit!
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
  3. Koukám po ní už dlouho, protože mám booklab ráda. Ale zatím stále váhám, zda se mi bude líbit...
    A formou, máš tam překlep na fornou. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jestli máš ráda žánr YA se silnou tématikou tak se ti určitě líbit bude :) Booklab vydává skvělé knihy.

      Děkuji za upozornění! :)

      Vymazat
  4. Popravdě řečeno jsem na tuto knihu už koukala. Váhala jsem, ale tvoje recenze mě rozhodně přesvědčila o tom, že je dobrý nápad si ji pořídit :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.