Stejně je život krásný

This Beautiful life
Spisovatelka Katie Marsh | Nakladatelství Mladá Fronta | Překlad Helena Hartlová | Rok vydání 2019 | Hodnocení 4,5*/5*

Abi byla na pokraji smrti. Jediným důvodem, proč neodejít, jsou její dva kluci. Manžel John a společný syn Seb. Abi sice proti rakovině vyhrála, bohužel jí ale čeká další boj, a to záchrana její rodiny. 

Abi Cooper je už konečně zdravá, rakovina střeva zmizela a teď hurá za budoucností. Jenže její manžel John to nezvládl, udělal chybu, kterou nikdy nedokáže vzít zpět. Rodina se kvůli tomu rozpadá. Abi to ale jen tak nevzdá.

Její syn Seb bohužel taky není svatý. Co se máma uzdravila, tak už to není jako dřív. Nechce jí zklamat. A její chování mu už leze krkem. Ve škole to jde z kopce a vnímá na sobě, že není zcela v pořádku a nechce se přiznat, kým doopravdy je.

Hlavní hrdinka vůbec nemá ráda ty ustrašené pohledy. Když něco řekne, všichni z její blízkosti hned zbystří, a vyptávají se zda je v pořádku. Chce všem ukázat, že je silná a nad rakovinou zvítězila. Teď chce dát do pořádku to, co se jí před očima rozpadá. Zvládne to?

Je načase přestat přežívat ... a začít doopravdy žít.

Stejně je život krásný, je oddechová kniha na krásné letní dny. Kniha psána er-formou, je rozdělená na části, a to podle měsíců. Příběh začíná zářím a končí srpnem. Kapitoly se střídají z pohledu hlavní hrdinky Abi a někdy čteme i z pohledu Seba. Ze začátku mě více bavilo číst Sebovu část, přišlo mi to trochu jak YA žánr.

Musím říct, že mě hlavní hrdinka trochu štvala. V anotaci je jasně řečeno, že je jejím cílem zachránit rodinu, ale zdá se mi, že nehnula ani prstem. Nepřipadlo mi, že chce něco zachránit, ba naopak. Já být na jejím místě, tak bych se chovala a vše dělala určitě jinak. To je asi ten hlavní důvod, proč dávám o půlku hodnocení méně. Něco mi tam prostě chybělo.

Nebudu popírat, slzy byly. Brečela jsem, celé je to takové dojemné a krásné. Na léto stvořená romantika. Jestli máte rádi knihy JoJo Moyes rozhodně nešlápnete vedle. Velké plus je i pro milovníky hudby, hned na začátku narazíte na Don't stop me now od Quenn nebo Léto od Vivaldiho. 

Obálka knihy je krásná, strom, který zdůrazňuje život, sluchátka zase hudbu. Nejvíce co se mi líbilo je to, že Abi psala dopisy svým blízkým a každému darovala její oblíbenou hudbu. Je to hodně originální nápad. Jestliže milujete poslouchat hudbu během čtení, tady máte zaručený playlist, zatím jsem na tohle u žádných knih nenarazila a čtení je úplné jiné. Velký palec nahoru za takový nápad!





4 komentáře

  1. Já jsem se s něčím podobným nedávno setkala v Obchodníkovi s hudbou, ta kniha je taky napěchována popkulturními odkazy zejména ke klasice a starším písním (třeba Aretha Franklin a další). Při čtení jsem jednotlivé písně poslouchala a zážitek tím byl vážně jen umocněn, takže i mně se tenhle prvek hodně líbí :)
    Měj se krásně

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to strašně krásný, když si spisovatel nechá takto na knize záležet a čtení je pak hezčí a zajímavější, snad se s tím to zase někde setkám.

      Ty taky a děkuji za tvůj komentář :)

      Vymazat
  2. Já myslím, že by se mi tato knížka líbila, upřímně by mě zajímalo, jestli se hlavní hrdince podařilo zachránit rodinu :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na léto je kniha přímo stvořená. Aspoň máš důvod si knihu pořídit a zjistit zda svojí rodinu zachránila :)

      Vymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.