Mořská panna

The Mermaid
Autorka Christina Henry  Nakladatelství Jota  Překlad Tereza Suchá  Rok vydání 2019
 Hodnocení 4,5*/5*

Byla jednou jedna malá mořská panna, která chtěla poznat svět lidí, chtěla zažít pravou lásku a procestovat celý svět jako obyčejný člověk. Namísto toho se ale z ní stal muzejní exponát...

Mořská Panna je inspirována skutečnou událostí. P. T. Barnum měl v 19. století show, ve které údajně vystupovala vodní bytost pocházející z Fidži.

Příběh začíná chycením mořské panny rybářem, který ji ale následně pustí zpět do oceánu. Mořská Panna se v ten okamžik rozhodne, že se chce stát člověkem a poznat, co je to láska a jaké je to žít na souši mezi lidmi.

Nepříznivé okolnosti jí ale zhatí všechny plány a místo toho, aby žila svůj vysněný život, tak začne vystupovat pro chamtivého P. T. Barnuma, přes jehož show světu odhalí svou identitu. Od té doby se stane vězněm ve skleněném akváriu.

Lidi si mořskou panu oblíbí ale nikdy jí k sobě nepřijmou jako sobě rovnou. Její slova a činy nenesou žádnou váhu. Bude se chtít vrátit zpátky do hlubin nebo je to tam pro ní ještě horší než to, co zažívá teď?

Připadalo jí, že si lidé často cení věcí, které za to nestojí, a naopak nedokážou ocenit něco, co mají přímo před očima.

Jestli milujete mysteriózní příběhy o nadpřirozených bytostech jako já, tak vám tuhle knihu vřele doporučuji. Je hlavně o odvaze a lásce. Odehrává se v době, kdy bylo ženám odepíráno právo na svůj názor. 

Tento krásný příběh se četl sám, byla jsem z knihy unesená. Co jsem nejvíce zažívala, byla ta bolest, kterou v sobě hlavní hrdinka nosila a její odvaha jít si za svým snem. Uměla číst v lidech, ale nikdy nepochopila lidskou chamtivost. Příběh dokonale znázorňuje lidskou povahu - chtít víc a víc, nevážení si toho, co mají přímo před nosem. 

Vzhled této knihy je dokonalý, obálka krásně pasuje do daného století. Příběh je vyprávěn er-formou. Na konci jsou také otázky, které je super vypracovat. Příběh má dlouhých 14 kapitol, bála jsem se, že se budou dlouho číst, ale odstavce jsou přehledně rozdělené a knihu přečtete raz dva. Není to těžký jazyk, ze začátku se vám to tak sice může zdát, ale nebojte. Celé je to pak rozdělené na 3 části. 

Christina Henry slibuje romantickou dějovou linku. Všechno je napsáno tak akorát, žádné přehnané čáry máry, ani zamilované prvky. Kniha nebyla nějak přeplácaná, prostě krásný příběh. 

Během čtení jsem měla takový smutný pocit, jako bych samotný příběh prožívala já. Tento pocit se těžce popisuje, musí se zažít. Doporučuji vám knihu přečíst a udělat si vlastní názor. Jestli hledáte něco kouzelného a lehkého, nesáhnete vedle. Po přečtení budete na kouzelné bytosti možná i věřit.




6 komentářů

  1. Téda, toto znie dosť dobre. :)

    Sabi z blogu Beautiful savage

    OdpovědětVymazat
  2. Páni, zní to parádně, přesně něco, co by se mi mohlo líbit. Pokud se o Vánocích až budu v Česku dostanu do knihkupectví, určitě se na ní podívám, takže děkuji :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jee to zní krásně:) píšu si na seznam:)))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vím, že ta tato kniha hodně zaujala. Určitě si piš ♥

      Vymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.