Rekonstrukce

Přežít ještě neznamená žít. 
Autorka Viktorie Hanišová  Nakladatelství Host  Rok vydání 2019  Hodnocení 4*/5*

Eliška je dcera vražedkyně, sestra mrtvého bratra. Její život se v jeden okamžik změní. Její vlastní otec o ní nejeví zájem. Najde Eliška Součková odpověď proč její matka zabila své dítě a sama spáchala sebevraždu? A proč zabila jen jejího bratra?

21. 10. 1999 se v Praze na Vinohradech stane velká tragédie Součkových. Kateřina S. zavraždí svého 5. letého syna Mikyho a poté spáchá sebevraždu. Na světě nechá Elišku, kterou si vezme do péče teta Leonie. Leonie je sice nekomunikativní ale snaží se, aby Elis měla všechno, na co si vzpomene. Bohužel jí ale nemůže dát odpovědi na její otázky.

Na koho se Eliška může spolehnout je její nejlepší kamarádka Romana, se kterou zažívá veselé i smutné chvilky. Romana je velkým zastáncem planety a snaží se, aby  budoucí generace měla kde v klidu vyrůstat, a proto žije ekologický lifestyle.

Důležitá postava je teta Marta, která se snaží Elišce život hodně ulehčit a vždycky tu pro ní byla a pomáhala jí ve všem, co to jen to šlo. Její život se s ní bohužel taky nemazlil. Její manžel měl těžkou nehodu a od té doby se mu musí hodně věnovat.

Krásnější svět vůbec nehledám, to řeknu vám tam u nebeských bran. 

Po dočtení Rekonstrukce jsem spadla do špatného stavu a neslo se to 2-3 dny. Bylo to moje první setkání s autorkou a musím říct, že se mi její styl psaní moc libí. Kniha se děli na 53 kapitol a jsou akorát dlouhé. Celý příběh čteme z pohledu Elišky a potkáváme v něm spoustou postav. Některé mi přišly zbytečné, ale autorka má tendenci čtenáře natahovat. 

Rozhodně tento román neberte jako detektivku se super zápletkou. Hlavní téma je rodinná tragédie a jak se s ní okolí snaží posléze vypořádat. Nemůžu říct jakou postavu jsem si oblíbila, nebo naopak neměla ráda, všechny v sobě měly něco výjimečného a divného zároveň.  

Obálka, kterou navrhla Lucie Zajíčková, je krásná. Působí na mě retro stylem a po dočtení, pochopíte, proč je tam lopatka a milimetrový papír. 

Pro mě to nebude poslední kniha, kterou jsem od Viktorie Hanišové četla. Doma na mě čeká ještě Houbařka, na jejíž přečtení si najdu ten správný čas.

Tuhle knihu doporučuji na podzimní dny. Garantuji vám, že během čtení knihu neodložíte. Radím vám, abyste jí četli pomalu a nechali příběh v sobě proležet. Pokud ji totiž přečtete na jeden nádech bez přemýšlení, mohlo by se stát, že vám unikne ten pravý zážitek.

 Lidem je úplně jedno, co se děje jejich sousedovi, hlavně když oni budou v pohodě. A když jim z toho něco kápne, klidně se i přidají.



25. září jsem měla možnost se s Viktorii vidět na Books calling clubu, na který se můžete
mimochodem přihlásit, stačí sledovat události na facebooku. Já jsem tuhle příležitost málem propásla, jelikož jsem byla nemocná a to ráno jsem měla dokonce i teplotu. Jakub se o mě  nakonec hezky postaral, abych se cítila dobře a přežila to. Za to mu moc děkuji! 

Kromě jejího nejnovějšímu románu jsme probírali její předchozí knihy. Řekla nám, že Houbařka nepatří k jejím oblíbeným výtvorům. Dokonce se jí nelíbí ani obálka, já nechápala proč, protože Houbařka vypadá na první pohled dokonale, ale když se pořádně na knihu zadíváte, tak pochopíte.

Její první román je Anežka, který jsem ještě bohužel nečetla, ale pochopila jsem, že díky ní odstartovala volnou trilogii o mateřství. Tato kniha vznikla díky tomu, že se Viktorie stala čerstvě maminkou  a vypisovala se ze svých pocitů. Knihy na sebe nijak nenavazují, každá kniha má svůj vlastní příběh. 

Přiznala se nám, že měla bezproblémové dětství a nic tragického se jí nepřihodilo, i když v každé rodině jsou problémy, není žádná rodina, která je úplně bez problémů. 

Hodně se řešil konec Rekonstrukce, řeknu vám jedno, pokračování tohoto příběhu nebude. Také jsme řešili ostatní autory a knihy. Celý večer byl pozitivně naladěný a já jsem si ho nesmírně užila. 

Viktorie má skvělou osobnost, je vtipná a upřímná, když jsem jí řekla, že mě dostala do deprese, tak mi bez mrknutí oka odpověděla ,,To je dobře". Hahaha


Knihu zakoupíte po kliknutí loga


12 komentářů

  1. Tak tenhle žánr mě moc baví a knížka v tom případě by určitě také stála za přečtení. Určitě ji zařadím do mého seznamu, co mám v plánu přečíst..:)

    OdpovědětVymazat
  2. Mám rada detektívky a mysteriózne romány; a popis knihy znie celkom zaujímavo. Určite si ju budem pamätať, a keď budem najbližšie v knižnici, poobzerám sa po nej :)

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD "3 BIG PRODUCTIVITY HACKS"

    OdpovědětVymazat
  3. Znie to ako naozaj zaujímavá kniha! Podobný žáner som nikdy veľmi nečítala, ale v poslednom čase ma prestali baviť romantické príbehy, kde väčšinou tuším, ako to celé skončí a čítam "náročnejšie" a reálne knihy. Tak si túto tiež pridávam na môj zoznam :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono nejde číst jeden žánr dokola, pak z toho bude přehlcená a bude se ti to zdát, že je to jedno a to samé.

      Určitě si jí na seznam napiš! ♥

      Vymazat
  4. Podobné žánry knih čtu jen zřídka, ale tohle vypadá moc zajímavě. Děkuji za tip! ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš za co, jsem ráda, že jsi článku věnovala svojí pozornost ♥

      Vymazat
  5. Jsem moc ráda, že jsi mohla jít! Kniha se mi dost líbila a já se těším, až se dostanu k další autorčině knize. Bookclub se také moc povedl :D

    OdpovědětVymazat
  6. Na tuhle knihu mě láká už dost lidí, asi na vás dám :D
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.