Večer plný poezie


Už se vám někdy stalo, že jste se ocitli v místnosti plné básníků? Já ano, a pocit to byl k nezaplacení! V lednu začal první literární salonek na téma poezie a věřte tomu nebo ne, tento salón trval ještě déle než ten předchozí o komiksech.
O poezii se mohlo diskutovat hodiny, a to jsem se bála, že se bude mluvit málo.

Zjistila jsem, co to je slam poezie a měli jsme možnost malé ukázky od Anatola Svahílce, odrecitoval nám Blabla slam.
Slam poezie  se objevila v 80. letech. U nás byla mírná účast v roce 2003. Nepoužívají se kostýmy a rekvizity, ale stojíte před publikem a recitujete vlastní texty.


Malá ukázka toho, jak vypadá Slam Poezie

Další host byla Olga Stehlíková, která je držitelkou ceny Magnesia Litery. Olga vydala knihu Týdny, Nejlepší české básně 2014 a mnoho dalšího.
Kromě básní je Olga kritičkou i recenzentkou. Bylo super jí ukázat nás instagramový svět a bylo na ní vidět, že jí to zajímá a nepohrdá sním.

Robin Hendrych je mladý autor a bude mu vycházet sbírka u Pointy. Ondřej píše rondolety, epolety a rád pije Irskou Whisky.

Jonáš Zbořil napsal sbírku Podolí, k ní se váže smutný a silný příběh, který Jonáše moc zasáhl.
Jeho sbírka byla nominována na cenu Jiřího Ortena a objev roku Magnesia Litery.

Poslední dva hosty jsou anonymní ale můžete je znát na instagramu jako @psano_strojem a @xabyssus.


Před saloném, jsme se s holkama sedli v Paulu. 



S hosty jsme především řešili proč se poezie tak málo čte a proč jí moc nevidíme. Jak může poezie dosáhnout tolika čtenářů, jak by si zasloužila. Odpovědi byly jasné, dobrý marketing a oslovovat blogery a instagramery.

Řešila se tam i anonymita, proč vystupovat jako anonym a nechtít, aby vás svět znal. Odpověď zněla: Texty by měly mluvit samy za sebe.

Jak přicházejí k inspiraci, kde přicházejí k inspiraci, a když už  inspirace přijde, kam to píšou, aby se jim z hlavy nevytratila?! @xabbyssus řekl/a na kapesníky, utěrku a vše možné.

Diskuze probíhala v plném proudu, že jsme si vůbec neuvědomili kolik je hodin.

Tento salon měl něco do sebe, nemohu popsat pořádně svoje pocity, ale odcházela jsem spokojená a byla jsem ráda, že jsem zjistila něco víc o současné moderní poezii! Do posuď jsem znala jediného básníka a to, Jiřího Žáčka, Rupi Kaur a nově Atticuse.
Viděla jsem Slam poezii a dost jsem si tento styl oblíbila. Poznala jsem dva skvělé instagramové účty a ráda jsem je poslouchala. Byla jsem ve skvělé společnosti.



Anatol Svahilec



Robin Hendrych





Co vy a česká poezie? Čtete instagramové básně? Po tomhle salónku se chci hodně zaměřit na českou poezii a na knihy, které jsou přehlížené.













12 komentářů

  1. Skvělý článek :) poezii mám moc ráda, i když poslední dobou už ji moc nečtu. Naposledy jsem, ale uplně propadla Amandě Lovelace ❤️

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! <3 Kniha od Amandy mě strašně láka, jelikož má dobré ohlasy :)

      Vymazat
  2. Muselo to byť naozaj veľmi zaujímavé a sama by som na takéto podujatie rada šla <3 Idem hľadať, či sa náhodou niečo podobné nedeje v mojom okolí <3
    NORALIC

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, bylo to hodně zajímavé a diskuze autorů bylo hodně odlišný ale zároveň se je hezky poslouchalo. Doufá, že v okolí něco podobného najdeš :)

      Vymazat
  3. Skvělý článek! Poezii mám moc ráda, ale bohužel ji nečtu tolik, kolik bych chtěla. :( Co se týká mého okolí, tak bych ale řekla, že to se čtením poezie začíná být stále lepší. Jedná se tedy hlavně moderní poezii, která je nejvíce propagovaná, ale alespoň něco. :) Děkuji za tipy na české autory! <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! Nebýt té propagaci tak prostě ty lidi na poezii nenarazí. Nemáš za co ♥

      Vymazat
  4. Jéé, děkuji za tip na sledování nových profilů na instagramu :-) hned jsem si našla různé profily s poeziemi :))

    Nela z blogu Růžová rtěnka

    OdpovědětVymazat
  5. Takže jsi to byla ty! Já si nebyla jistá :D
    Mně se ten večer poměrně líbil a to nemám poezii nijak moc ráda, ale upřímně musím přiznat, že většině té normální psané nerozumím a nebaví mě. O:)

    Gabux

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem si říkala, že jsi mi strašně povědomá ale říkala jsem si, že nemáš modré vlasy :D Tak na příštím salonku se musíme pozdravit. ♥

      Poezii mají lidi rádi nebo jí prostě nerozumí :/ :D

      Vymazat
  6. Moc mě mrzí, že zrovna o tenhle večer jsem přišla, ale maturita mi nedovolila se zúčastnit... Snad se i další salony povedou a někde se potkáme :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Drzím palce jak Maturu dáš ♥ Ale určitě se uvidíme na spouty akcích :)

      Vymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.