IKO

Wires and Nerve
Autorka Marissa Mayer | Nakladatelství Egmont | Překlad Radka Kolebáčová Rok vydání 2017 | Hodnocení 3*/5*  
e-shop Megaknihy

Já, jakožto milovník Měsíčních kronik jsem si nemohla ujít komiks od mé oblíbené autorky! Jestli jste milovník zmíněné série, tak vám doporučuji se na knihu aspoň mrknutím oka podívat.

Dost jsem se bála, jak budu snášet ztvárněné postavy, protože svoje hrdiny mám v hlavě dokonale vykreslené. Trochu těžce to snáším, když nejsou podle mých představ, a to se mi stalo u jedné knihy, která byla zfilmovaná, a já se ze strachu na toto filmové zpracování podívala až po celých 6 letech! Ale o tom možná někdy jindy...

Komiks Iko na první pohled vypadá úžasně, obálka je krásně barevná a barvy jsou bohaté. Zklamání přichází bohužel až po otevření, jelikož jsou ilustrace dle mého názoru takové mdlé, v jednom odstínu barvy. Za mě velká škoda! Na druhou stranu zas chápu, že  kniha by se s lepšími ilustracemi prodražila. Autorem ilustrací je Douglas Holgate.

Iko je androidka a je velmi věrná své královně a kamarádce Cinder. Její přátele jsou pro ní vším.
Po Zemi se rozprchli zmutovaní vlčí vojáci a Iko si je bere na starost, aby tuto hrozbu zažehnala.

Jejím úkolem je všechny pochytit a vrátit je na Měsíc.

Nejenže Iko bojuje s nevídanou hrozbou, ale především sama se sebou. Nejvíc by taky chtěla zažít, jaký to je mít pocit, když někoho milujete a naopak. Zasloužila by si od lidí více náklonnosti, ale té se jí bohužel nedostává...

Mezitím bojuje i Cinder, a to s vnitřním pocitem, že nedokáže být královnou, jakou by si přála být a proto udělá v království velké změny.

Strašně moc jsem se těšila na tento komiks a bylo mi jedno jak to bude dál pokračovat, ale bohužel jsem po dočtení byla trochu zklamaná i znechucená. Hold jsem měla trochu velké očekávání, ale když pominu myšlenky, na které mě příběh přivedl, tak se na druhou stranu těším jak to bude pokračovat.

Během čtení jsem se culila, usmívala, byla jsem napínavá a jak říkám i naštvaná. Jestli chcete vědět úplně celý názor, tak můžete pokračovat ve čtení a nebo si komiks přečíst a pak se vrátit.



Candy se zamýšlí ...

V knize byl úryvek, kde chce Cinder lidem implantovat do krku čipy a tvrdí, že to je fajn nápad, protože se tím zvětší bezpečnost lidstva. A princ Kai s ní souhlasí.

Přijde mi to trochu jakoby chtěl autor namlouvat lidem, že je to zcela normální... A kdyby se to zavedlo i k nám do reálného světa, tak to máme beze slova přijmout (jen si řekneme, že to je hustý), ale mě to nepřijde normální, už teď, když si jdete vyměnit občanku, tak se vás ptají, zda v ní nechcete aktivovat čip. Přijde mi to jako kontrola nad člověkem stejně jako kreditní karty, kdy o vás banky ví, co všechno si kupujete a na tomto základě můžou přeprodávat spotřební návyky určité skupiny lidí třetím stranám (korporace, marketingové společnosti aj.). Všichni o vás ví úplně všechno, tak kde je ta svoboda?

Všímám si jak u filmů, tak i u knih, že se hodně naráží na politiku, válku a dění světa, ve kterým nám režiséři a autoři předkládají určitý názor, jako by to byla ta správná cesta, a tím nás "programují", abychom si mysleli, že tuto je dobré, a tamto je zlé. A tohle mi nepřijde jako pozitivní ukázka, teda v příběhu to pozitivní je, ale já nad tím vším kroutila hlavou, až jsem si ji málem vykroutila.

Všechno bylo tak strašně politicky korektní a místy mi to zavánělo uctíváním elitářsko-davového systému, kde je pár mocných a ostatní jsou jen čísla, ne lidi. Jak typické pro otrokářskou společnost.

Když tomu dáte souvislost a trochu se zamyslíte, tak si myslím, že dobré filmy nám chtějí něco zdělit a stejně tak i knihy, například  kniha 1984 od George Orwella... Big Brother Tě vidí, a ty s tím nic neuděláš. Jakmile se nahoře rozhodne, ty se musíš přizpůsobit, jinak nedopadneš dobře. 

Zatím to byl první díl tohoto komiksu, možná se mýlím, ale chci vám ukázat své upřímné pocity, které jsem během čtení měla. Zamýšlejte se nad tím, koho sledujete, co čtete, a na co koukáte. Mějte na paměti, že si svůj názor musíte utvořit sami, a ne se nechat naprogramovat na ten správný pohled na svět.

Proto říkám, že jsem zvědavá na pokračování a budu čekat, co nám tím autorka chtěla říct?

Jestli s mým názorem nesouhlasíte, budu ráda za váš odlišný názor. Co si o tom všem myslíte? 





Knihu koupíte po kliknutí loga.












6 komentářů

  1. Nádherné fotky a recenze! ♥ Iko mě láká už od vydání, ale dokud ji náhodou neobjevím v knihovně, tak ji asi vynechám... :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, vážím si toho ♥

      Určitě se v knihovně ukáže a přečteš si jí, jako knihy se mi na rozdíl od komiksu líbili víc. :)

      Vymazat
  2. Miluju tvoje články a miluju tvoje fotky - někdy musíme na tohle téma pokecat :D Jinak Měsíční kroniky jsou mimo mě :( Bohužel mě Cinder nechytla a zatím nemám v plánu se dál téhle sérii věnovat :/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strašně moc děkuji, vždy mě to potěší ♥ To rozhodně ano, na tohle téma bych se mohla bavit hodiny a hodiny.

      To je škoda, že tě tato série nezaujala. Já jí naprosto miluji ♥

      Vymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.