Jsem holka, Co s tím?

What's a Girl Gotta Do ? 
Spisovatelka Holly Broune | Nakladatelství Booklab | Překlad Romana Bičíková | Rok vydání 2019 | Hodnocení 4*/5*

Charotte nutně potřebuje dodělat školu na vyznamenání a dostat se na Cambridge. Chce ve světě udělat zásadní změny. Pak si ale řekne, proč svět nezměnit rovnou tady a teď?

Lottie cestou do školy zastaví dva dělníci a začnou jí otravovat. Mají na ní sexistické narážky, nemůže se vzpamatovat a je v šoku, nikdo jí totiž nepomohl. Celý den myslí na prožitou situaci a je jí zle.

V tom se rozhodne pro zásadní změny a udělá velký feministický projekt Vagilantka. Evie a Amber jí nenechají samotnou a pomůžou jí. Připojí se k nim i Will, který se o tom všem dozvěděl a Lottie podá pomocnou ruku. Pomůže to jak jemu v přihlášce na vysokou, tak i Lottie. Bude jejím kameramanem a natočí každý její krok na veřejnosti.

Podaří se jí projekt dotáhnout až dokonce? A co škola, kterou zanedbává. Její rodiče jí bohužel nepodporují, ale jen tak se ničeho nevzdá.

,,To, že stebou někdo nesouhlasí, ještě neznamená, že si o tobě myslí, že je lepší než ty."

Na třetí a závěrečný díl Být holka je dřina, jsem se těšila. Už jsem odpočítávala dny, kdy mi kniha přijde a jakmile jsem jí držela v ruce, chtělo se mi vřískat radostí. U mě furt vede první díl této série, která je věnovaná Evie s poruchou OCD.

Tento díl je zaměřen na Charlotte, hardcore feministku. Bojuje za svoje práva a říká čtenářům, že se nemají vzdávat a jít dál, i když to bude velká dřina a budou si myslet, že jim celý svět nerozumí.

Když jsem četla tento díl, úplně jsem v něm cítila tu energii, velký hlas, silný holky.
Holly Broune je prostě skvěla spisovatelka, umí vykreslit jakoukoliv postavu a já se s ní hned ztotožním. Kniha se četla rychle a je psána Ich-formou. Její kapitoly jsou krátké.

Evie a Amber jsou v knize taky zmíněné a dozvídáme se o nich i nové věci, za to jsem velmi ráda! Doporučuji se podívat i na příběh z Ambřiny strany, která je zaměřena na přátelství a rodinu. 

Když se jedná o téma feminismu, tak se od toho většinou držím dál. S některýma myšlenkama nesouhlasím, ale jsem ráda, že ženy mají svůj hlas, můžou jít k volbám a mají sílu změnit svět. Někdy to ale zbytečně přehánějí a zveličují.

V knize mi vadily některé části, jako například, proč muži nedělají ženské práce, jako je žehlení, praní a uklízení. Řeknu to takhle, každá rodina to má nastavené jinak, ale já si stojím za názorem, že tyto práce tradičně dělá žena a muž se například stará o fyzicky náročnější aktivity. Spousta žen si stěžuje, že musí žehlit, ale když pak mají vyměnit pneu nebo něco opravit, tak je to najednou mužská práce! Prostě jak se jim to hodí, a to je velmi pokrytecké... Jinak bych  této knize už nic nevytkla.

Holly Broune nám zanechává i dopis, a popisuje v něm, že sama tuhle zkušenost prožila. Měla jsem z toho mráz po zádech. Je mi líto, že se s holkami musím rozloučit. Všemi deseti plus i na prstech na nohou doporučuji tuhle young-adult sérii. Hlavně pro mladé dívky. Holly zařazuji do mého seznamu oblíbených autorů.









8 komentářů

  1. Knížka vypadá opravdu zajímavě :)

    www.terripeterk.com

    OdpovědětVymazat
  2. Tvou recenzi na knihu jsem jen prolítla, protože se na ni sama chystám :-) Jsem zvědavá, co řeknu na tvou oblíbenou autorku já :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu! Taky jsem moc zvědavá, co na autorku řekneš a zda se ti taky její knihy budou líbit ♥

      Vymazat
  3. Tieto knihy idú síce úplne mimo mňa, no napriek tomu by som ich určite nemala problém odporučiť nejakým mladším ročníkom, keďže z každej strany len samú chváľu na ne počúvam.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je spíš žánr YA. Tak chápu, že pro tebe už to nemusí být to pravé ořechové.
      Holly Broune, právě tyto knihy věnuje pro mladší čtenáře, aby si něco uvědomili a stáli si za tím. ♥

      Já Holly se řadí, k mým oblíbeným autorkám :)

      Vymazat
  4. Milá recenze. O knihách jsem už slyšela a viděla je na instagramu, ale až tvoje recenze mě nahlodala, že bych si je možná mohla přečíst. Uvidím, jestli bude možnost :)
    Jinak s názory na feminismus s tebou souhlasím. Jsem ráda, že máme právo volit a říkat svůj názor. Ale žehlení a praní prádla je ženská práce jako je opravování a stavění mužská práce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuhle serii mám moc ráda. U mě furt vede první díl. Jestli budeš mít možnost určitě knihy od Holly Broune zkus <3

      Děkuji, za to, že semnou souhlasíš :)

      Vymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.