Dcera života

Eve of Man
Spisovatelé Giovana & Tom Fletcher | Nakladatelství Booklab | Překlad Nikola Jurníková | Hodnocení 4*/5*

Představte si, že jste jediná dívka, žena, která má tu největší zodpovědnost. Žena, do které lidstvo vkládá veškeré naděje. Ta žena totiž může zachránit populaci a přivést na svět jako jediná dalšího potomka.

Ženy přestaly rodit dívky, na svět přicházeli jen chlapci. Kdo kdy byl v očekávání porodit holčičku, tak byl zklamán. Všechno se ale změnilo ve chvíli, když na svět přišla Eva. Spasitelka lidstva.

Eva nikdy nepoznala své rodiče, její matka zemřela hned, co se narodila a otec ji chtěl unést, tomu se však zabránilo. Celý život vyrůstá v Dómu, chráněném místě stvořené jen pro ní. Nikdy nepoznala skutečný svět. Okolo ní jsou matky, Eviny společnice, které jí vychovávají a hledají pro ní vhodného kandidátka k početí. Celý život jí připravovaly na tuhle důležitou životní misi. Každý doufá, že na svět přinese dalšího holčičího potomka.

Bram je přestrojen do jedné z matek a tímto Evu chrání. Byl s ní odmala a vyrůstal s ní.  Zná jí nejlíp z ochránců. Existují ale Rebelové, kteří chtějí Evě zabránit k početí a Evu z Dómu osvobodit.

Jsme ohrožený druh, přičemž ženy jsou nejvzácnější

Dcera života je super start ke skvělé sérii. Napínavá dystopie má podle mě nakročeno k úspěchu. Hned od začátku až do konce se něco dělo, rozhodně jsem se při čtení nenudila. Všechno bylo tak stručně popsané, žádná zbytečná omáčka navíc, což je u mě vždy velké plus.

Kniha je psaná z dvou pohleduů, Evy a Brama. Mě sosbně rozhodně bavil pohled Evy. U Brama mě to začalo bavit ve chvíli, kdy už to bylo hodně napínavé. Oba pohledy jsou napsané Ich-formou.

Obálka této knihy je krásná, pod přebalem ještě krásnější. Říká nám, že není lehké se dostat k cíli, ale stojí za to, abychom překonali překážky a alespoň se o něco pokusili.

Příběh hodně poukazuje na lásku, ale především na rodinu. Setkáme se s manipulací a utajováním důležitých věcí. Jsem ráda, že se autoři drželi akčního děje a milostných chvil tam bylo minimum, naopak ve druhém dílu by mi to asi nevadilo. Rozhodně se už těším na pokračování a jsem zvědavá, jak se příběh vyvine. Jestli máte chuť na něco napínavého, tak vám tuhle knihu doporučuji.

Spolknu slzy a vejdu do sprchy. Je to jediné místo, kde mohu plakat beze svědků.



6 komentářů

  1. Jedna z mála dystopií u kterých můžu upřímně říct, že si ji velmi ráda přečtu :)

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak tohle ráda čtu. Já dystopie moc nemusím, ale tato kniha mě moc bavila :)

      Vymazat
  2. Já se na tuto knihu tak moc dlouho těším! Ach, kéž bych mohla nějak ovlivnit čas, abych měla více volného prostoru a mohla víc číst :-( Bohužel okolnosti jsou proti mě.. Ale tuto si chci opravdu brzy přečíst. Máš krásné fotky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Do knihy se musíš co nejdříve pustit, moc mě bavila a tobě určitě taky ♥ Děkuji :)

      Vymazat
  3. Taky jsem byla příjemně překvapená! Pěkná recenze :)
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Od Dcery jsem nic neočekávala a souhlasím s tebou. Děkuji! :)

      Vymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.