Beze svědků

Then She Was Gone

Spisovatelka Lisa Jewell | Nakladatelství Cosmopolis | Překlad Milan Lžička | Rok vydání 2019 | Hodnocení 4,5*/5*

Laurel přijde o svou dokonalou holčičku Ellie. Po jejím zmizení se její život obrátí naruby. Hanna s ní už nekomunikuje jako dřív, rozpadá se jí manželství a její syn odjel daleko, nikdo jí zkrátka není nablízku. Když se konečně po deseti letech postaví na nohy, případ zmizení Ellie se zase otevře. 

Hlavní hrdinka Laurel je maminkou tří dětí, bohužel nejmladší dcera odešla z domu a už se nikdy nevrátila. Její milovaná Ellie. Šiková, hodná a talentovaná holčička. Beze stop zmizela. Celý život se sama sebe ptá, jakou chybu udělala, že od ní dcera musela odešla. Vztah s druhou dcerou Hannou se zhoršil, jejich vztah udržuje tím, že jí Laurel přichází domů uklidit. Syn bohužel bydlí daleko se svojí přítelkyní Blue a manžel Paul začal nový život s někým jiným.

Pak přijde Floyd, šarmantní, krásný spisovatel a táta dvou dětí. Floydův život taky není jak z pohádky a k Laurel se skvělé hodí. Konečně je šťastná. Dokud nepozná jeho děti. Nejmladší dcera Poppy totiž vypadá jako ztracená Ellie.

,,Že mě něco zajímá, ještě neznamená, že mi na tom i záleží."

Kniha Beze Svědků, je pomalý thriller, ale nese v sobě temný příběh. V první polovině jsem si říkala, kdy už to začne. Přišlo mi to spíš jako román, kdy se dvě postavy navzájem poznávají. Nic nepřicházelo, proto jsem ani neměla nutkání knihu furt číst, ale zajímal mě konec. V druhé polovině, kdy se už příběh pomalu začal nekontrolovaně vyvíjet, jsem nemohla přestat číst. Za jeden večer jsem přečetla skoro 200 stran!

Kniha je rozdělená na pět částí, každá část je věnovaná určité postavě, takže třeba v jedné kapitole čtete z pohledu Laurel a další kapitola je z pohledu Ellie, v jiné části je zároveň Laurel a Hanna atd. Je psaná Er-formou i Ich-formou. Setkáme se zde i s retrospektivním dějem.

Obálka knihy je temná a k thrilleru se skvělé hodí, nenadchne ani nezklame. Kapitoly jsou hodně krátké a styl psaní je super. Není tam nic zbytečného. Pro někoho by mohlo dělat problém to, že nebude vědět, z jakého pohledu zrovna čte.

Knihu vřele doporučuji, během některých částí to chce mít silný žaludek. Za srdce vás to taky chytne, brečela jsem jako mimino a po dočtení jsem se musela dlouho vzpamatovávat.

Jestli máte chuť na skvělý detektivní thriller, určitě se po knize podívejte, je fakt výborná!








4 komentáře

  1. Tohle vypadá honě dobře. Dobrý thriller bych si teď docela dala, tak uvidím, jestli po Beze svědků nesáhnu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kniha mě hodně překvapila, snad se ti bude líbit jako mě ♥

      Vymazat
  2. Já stále nevím, zda se do této knihy pouštět... nejprve jsem ji chtěla číst, ale pak jsem zvolila jiné.. a teď opravdu nevím :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě se kniha moc líbila, je to pomalý ale stojí to za to. ♥ Na podzimní čtení si jí dovedu představit. :) Ještě nad knihou pouvažuj.

      Vymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.