Mise Hygge

Mission Hygge

Autorka Caroline Franc | Nakladatelství Jota | Překlad Jitka Říhánková | Rok vydání 2019 | Hodnocení 3*/5*

Představte si, že žijete neklidný život, v práci chcete být nejlepší, ale zanedbáváte se. Okolí se vás bojí a k nikomu nemáte úctu. K lidem se chováte nadřazeně a jste neustále ve stresu. Taková je hlavní hrdinka Chloe. 

 Chloe je válečná reportérka a jezdí na nebezpečné mise jen proto, aby mohla napsat skvělý článek. Všichni ji znají jako paní drsnou a přísnou. S nikým se nepáře, je na každého hnusná a dokonce nemá respekt ani ze svého šéfa. Prostě miluje dobrodružství a adrenalin.

Jednoho dne jí ujedou v práci nervy a šéfovi dojde trpělivost. Zařídí ji další misi, ale ne tam, kde jsou války nebo je hladomor. Chloe tentokrát pošle do vesnice Gilleje, která je proslulá tím, že tam doslova žijí nejšťastnější obyvatelé. Chloe to sice odmítá, ale nic jiného nakonec nezbývá. Mise jako mise, jen tato bude jiná.

Když konečně přistane v Dánsku, vnímá Chloe jen to negativní, dělá si poznámky a zápisky. Musí přijít na kloub, zda je Hygge opravdu tak proslulé, nebo je to další marketingový tah, jak sem přilákat více turistů. A je opravdu něco zvláštního na tom, že Dánové ujíždí na svíčkách? Tomu už musí sama hlavní hrdinka přijít na kloub.

Pamatuj, že život má víc představivosti než ty ...

Hned na začátku musím zmínit obálku. Jsem zvyklá, že obálky na téma Hygge u mě mají vyvolávat pocit klidu. Tato obálka mi ale přijde dost chaotická a kýčovitá. K tomu ještě nemám ráda na obálkách lidi. Na druhou stranu ale poukazuje na letní téma. Což také moc neodpovídá, protože děj se na konci odehrává kolem v období Vánoc...

Kniha je hodně tenká a kapitoly nesou krátké motivační věty. Je to skvělá jednohubka, čtení není nějak náročné. Má dohromady dvanáct kapitol, epilog a dodatek. Je psaná Er-formou a někdy i Ich-formou. 

Mise Hygge je první román od Caroline Fanc a musím říct, že se jí moc povedl. Trochu mi vadilo rozuzlení problému hlavní hrdinky. Čekala jsem něco hlubšího. 

V čem je tato kniha odlišná od ostatních románů, co jsem četla? Musím říct, že to nebylo přehnaně romantické, autor se hodně zaměřoval na Chloe, která je očividně se svým životem nespokojená.  Hygge tam nebylo moc přehnaně zmíněno. Svůj účel ukázat čtenáři, že život není jen stres, práce a posuzování ostatních, kniha splnila. Velké plus jsou citáty, nad kterými se člověk občas zamyslí. 

Krom pár výjimek, tak knihu hodnotím kladně. Jestli nechcete něco těžkého, ale zároveň, aby vám to něco přineslo, tak určitě doporučuji.







6 komentářů

  1. Už bych si konečně měla nějakou knihu o hygge přečíst, jen nevím, kterou si vybrat :D
    Marky (Books are my life...)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuji si přečíst román Život ve Zn. Hygge, ten román se mi moc líbil a poznáš i význam Hygge. ♥

      Vymazat
  2. Na této konkrétní knize mě odrazuje obálka, bohužel :-( Doposud jsem četla publikaci pouze o Lykke, ale o Hygge mám knihu také doma a doufám, že dáme někdy společné čtení, nebo bychom mohly rozjet projekt Hygge :_) Co říkáš? :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Škoda, tady se obálka opravdu nepovedla, což mě mrzí. Lykke se mi moc líbila a Hygge na mě ještě čeká, jako projekt by se mi líbil, na to si musíme sednout :)

      Vymazat
  3. Vypadá to jako hezká knížka na útulné večery:))

    OdpovědětVymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.