Naposledy za 2019



Už tu máme rok 2020, a tímto článkem bych chtěla definitivně uzavřít rok předešlý. Předchozí rok pro mě byl jak na houpačce. Vůbec se nevyvíjel tak, jak jsem očekávala. Zažila jsem jak krásné, tak i krušné chvilky.

Navštívila jsem pár měst a zúčastnila jsem se skvělých akcí, poznala jsem nové autory i překladatele. Osobně jsem se potkala například s Lukášem Hejlíkem a s Tomášem Jurkovičem, který mi odpověděl na pár otázek ohledně autora Haruki Murakamiho.

Nejvíce vás v roce 2019 zajímala jedna konkrétní věc. Chtěla bych vám tímto říct, že děti, manželství a zdraví jsou pro jedny z nejintimnějších témat, a proto buďte prosím ohleduplní. Této otázce jsem se dlouho vyhýbala, protože mě zraňovala. Tímto děkuji Sabče, že tu pro mě po celou dobu byla a vždy mě v této situaci podržela.

Proč jsme se s T. předchozí rok nevzali? Bylo to kvůli tomu, že jsem dodělávala školu a plánování svatby dá člověku dost zabrat. Do toho nám odešli i někteří členové rodiny a nám nepřišlo vhodné se vzít. Byly i další důvody, které však pramení z těžkých situací. A v těžkých situacích to ve vtazích občas skřípe. A tak jsme se rozhodli, že svatbu odložíme.

Rok 2019 mi dal do života hodně, naučil mě, že si mám především vážit sama sebe a nenechávat lidi se mnou zametat. Proto se od teď držím hesla: Chovej se tak, jak chceš, aby se chovali druzí k tobě.

Vybrala jsem si skupinu lidí, se kterýma chci trávit čas a cítím se mezi nimi dobře, když mi je pak daný člověk nepříjemný a vyřazuje z něho negativní energie, tak ho jednoduše vyškrtnu ze života. Pokud s vámi má někdo jakýkoli problém, tak má problém především sám se sebou.

Tak to byl můj rok 2019 v kostce a teď vám konečně sdělím, jak jsem strávila svůj dokonalý prosinec. Zde si můžete přečíst, jak vypadaly konkrétně moje Vánoce.

Možná jste zaznamenali, že na Netflixu 20. prosince vyšel seriál Zaklínač. Knihy jsem nečetla a viděla jsem jen prvních pět dílů. Bohužel mě série moc neoslovila, ale osobně znám lidi, kterým se líbí.

Jinak dále pokračuji v Aféře. Třetí série byla dost dlouhá a nudná, ale konec mě dostal do kolen.

*

Jelikož jsem v prosinci řešila převážně Vánoce a v práci to bylo dost hektické, tak jsem na knihy neměla vůbec náladu. Přečetla jsem akorát Sněží, Sněží ... od tří autorů. Bohužel nejslabší povídka byla od mého oblíbeného autora Johna Greena. Nejvíce se mi líbila první povídka, Zasněžený expres od Maureen Johnson.

Přesto, že to jsou povídky od různých autorů, tak krásně vytvářely děj a postavy se prolínaly i napříč povídkami. Klasický YA příběh o první lásce, zlomených srdcích, tentokrát zasazený do duchu Vánoc a zimy.

Jestli jste knihu nestihli přečíst během svátků a máte jí doma, můžu vám v klidu říct, že si jí můžete přečíst i teď, aniž by to ztratilo své kouzlo.

Na film jsem se moc těšila, bohužel po 30. minutách jsem ho musela vypnout, protože má s knihou  pramálo společného a strašně mi vadí, že poslední dobou do všeho dávají LGBTQ a rasovou vyváženost tam, kde to třeba nedává smysl nebo to není v originální předloze.

Autoři Maureen Johnson, John Green & Lauren Myracl Nakladatelství Yoli Hodnocení 4*/5*



Sněhová sestřička, tato kniha od teď bude patřit k mým top knihám na Vánoce. Dohromady má 24 kapitol, takže skvěle poslouží jako adventní kalendář.
Má dokonalé ilustrace od Lisa Aisato.

Julián má moc rád Vánoce, ale tento rok bohužel kouzelný okamžik vůbec nepociťuje. Zemřela mu sestřička. V ten pravý okamžik se seznámí s Hedvikou. Holka, která je veselá, miluje život, především Vánoce. Zažívají spolu krásný čas. Julián se proto rozhodne, že musí rodiče přivést zpátky k životu a Vánoce spolu oslavit. Bohužel smutek jeho rodičů je tak silný a hluboký, že on sám už to nezvládne. I on přece přišel o svou milovanou sestřičku. Přijde i o rodiče?



Autorka Maja Lunde Nakladatelství Host Hodnocení 5*/5


Zajímá mě, jaké vánoční knihy jste přečetli vy? Tímto se s rokem 2019 loučím. Jestli máte jakákoliv přání týkající se mého blogu nebo jiných soc. sítí. tak mi určitě dejte zpětnou vazbu. Budu se na vás těšit u příštího článku. 


12 komentářů

  1. Ja som knihu Let It Snow čítala pár rokov dozadu (možno päť alebo šesť); vtedy sa mi veľmi páčila — ale teraz by ma už asi nezaujala :D Ale pozrela som si film a ten bol okej — nenadchol ma, ale nebol to ani nejaký prepadák; jednoducho pohodový film na decembrové víkendy :D Veľmi pekný článok; a do nového roka prajem všetko dobré ❤

    SIMPLY BERENICAFacebook PageREAD "HOW TO STAY ORGANIZED"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Let It Snow splnila svůj účel a bylo to oddechové čtení. Film jsem bohužel nemohla dokončit, strašně mi to vadilo.

      Jsem ráda, že se článek líbil! Tobě taky přeji jen to dobré a jak 2020 za to stojí ♥

      Vymazat
  2. Tú knižku sneží sneží mám doma a nejako sa k nej nie a nie dokopať! Už si musím vstúpiť do svedomia a konečne sa do nej pustiť, haha! ☃❄❅

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Určitě se do ní pust, mě se moc líbila :) Hezky se u ní odpočineš a jet to moc milý příběh. :)

      Vymazat
  3. Já jsem začala číst několik knížek a ráda bych si dala takový cíl, abych každý měsíc přečetla aspoň jednu. Snad se mi to podaří. :) Hodně štěstí do roku 2020 ti přeji!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jedna kniha za měsíc se dá zvládnout. Držím palce, jak se ti cíl splní! A já děkuji, tobě taky přeji do roku 2020 jen to nejlepší ♥

      Vymazat
  4. Candy! Věta "strašně mi vadí, že poslední dobou do všeho dávají LGBTQ a rasovou vyváženost tam, kde to třeba nedává smysl nebo to není v originální předloze" mi mluví ze srdce. Já jako nic proti žádné rase/orientaci nemám, ale myslím, že se to přehání. Já jsem ale běloška, takže si přijdu jako rasista jen protože to píšu. Teď třeba vyšel seriál Outsider a Holly, typická nervózní hubená běloška, je odteď černoška. King má dva knižní příběhy, kde Holly je, a oba jsou zfilmovaný. Do Mr. Mercedes vybrali dokonalou Holly, byla boží. Ale v Outsiderovi je to urostlá černoška :(. Trochu mě to mrzí no. Navíc teď King na svůj Twitter napsal, že filmové ceny by se měly dávat podle kvality a ne podle ras nebo rovnosti. Za to dostal strašnej hate... Je mi to fakt líto. Myslím, že King fakt není rasista a myslel to dobře, ale teď je svět úplně vysazenej na tyhle typy lidí. Já to trochu chápu, ale... Já nevím.

    Jsem moc ráda, že jsi se naučila za rok 2019 více stát za sebou. To je moc důležitý❤.

    Verča ze Ztracena v Praze | CO ZROVNA ČTU? | KNIHY

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On ten svět mi přijde strašně vyhrocený. Já sama mám jiné kořeny a tu rasovou vyváženost prostě nechápu. Možná se mi to říká lehce, protože jsem nezažila to období, kdy Vientnamec nemohl sehnat v práci a přitom měl dodělanou školu atd.

      Ale když se už něco natáčí podle knižní předlohy,tak jak to je aspoň na 70% totožné. Dost mě to mrzí a já věřím, že king rozhodně není rasista. A ani ty nejsi.

      Měj se krásně a děkuji za tvůj komentář ♥

      Vymazat
  5. Fotky u tohoto tvého článku miluju <3 mají nádhernou atmosféru a zkrátka se ti povedly <3 Rok 2019 byl silný rok a jsem moc zvědavá, co nám všem rok 2020 přinese

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, jsem moc ráda, že se fotky líbí! Už teď vím, že 2020 bude skvělý! ♥

      Vymazat
  6. Pro mě byl rok 2019 pěkný, naštěstí žádné vážné nehody, zdravotní problémy atd. Je mi líto, že u tebe byl asi smutnější, ale držím palce a věřím, že tento rok bude o to lepší! Odložení svatby je podle mě ok, vždy je lepší něco odložit a naplánovat a zařídit v klidu a pořádně, takže chápu.
    Krásné fotky, moc se mi líbí ta kniha Sněhová sestřička, ty obrázky jsou úžasné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je moc dobře! Hlavně to zdravý je důležité! Zatím musím zaklepat, že rok 2020 se daří pěkně ♥ Děkuji za tvůj krásný komentář!!

      Sněhová sestřička je opravdu moc krásná kniha!

      Vymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.