LISTOPÁD




Spisovatelka Alena Mornštajnová  Nakladatelství Host

Dokážete si představit, jak by pokračovalo období komunismu? Abych byla upřímná, poslední roky mám pocit, že v něčem podobném už zase žijem...

Jaký byl spitovatelky záměr? Proč vydala knihu listopád zrovna v covidové době? Nebo je to čistě jen náhoda? To už je ve hvězdách!

Listopád je o Marii Hajné, která s manželem bojuje za svobodu. 

Bohužel, než si manželé stačí zútulnit svůj nový byt, už jsou převáženi do věznice, a to každý zvlášt. Svou rodinu neuvidí 20 let. Jediný způsob, jak s rodinou zůstat v kontaktu, jsou neúplné dopisy. 

Najdeme zde i dějovou linku o Magdaléně, malé dívence, která se ocitá v domově nazývaném "Ozdravovna". Jsou zde děti, ze kterých vychovávají další generaci komunismu. Magdaléna je poslušná a věří, když udělá vše co jí řeknou, bude se mít dobře a zajištěnou budoucnost. Bude pracovat pro systém, ke kterému bude mít respekt.


Ale tak to asi je, že člověk touží po štěstí, a teprve při pohledu zpátky si uvědomí, že šťastný vlastně byl.

 

Jako vždycky, všechny knihy od Aleny Mornštajnové mě pohltí, Listopád není vyjímkou. Měla jsem úzkosti a pocity napětí, nemohla jsem se dočkat, jak to všechno dopadne. 

Ta představa celého příběhu mě ale opravdu ale opravdu děsila.

Musím říct, že si vůbec nepřeju, abychom jsme takto dopadli, naše generace komunismus nezažila a nemůžeme přesně vědět, jaké to bylo. Já mám výhodu v tom, že rodiče odešli za svobodou a díky nim tu jsem. Žiju ve dvou kulturách, mentalita lidí ve svobodné zemi a mentalita tam, je úplně jiná, jak ve výchově, tak i v životním stylu. A když vidím, co se dnes děje, je mi z toho smutno, až špatně.

Vyžaduje se poslušnost, skátat podle toho, co kdo nahoře řekne, a když neposlechnete, jste označeni za problém, nebo jsme mazáni a trestáni. 

Za svobodu se vždycky platí, stejně jako Marie, žena, která chtěla mít svobodu a změnit svět. Nakonec dopadla ve vězení, ale aspoň ví, že proto něco udělala. Postavila se tomu, co se jí nelíbí a příčí. 

Tímto všem chci říct, abyste četli v meziřádcích. Porovnávejte příběh se situací v dnešním světě. Jediné, co pak stačí umět, je přijmout ten fakt.

Opět jsem měla možnost Alenu potkat, prozradila nám, že možná vyjde druhý díl, řekla malé tajemntví o příběhu, který si nechám pro sebe. Tak jsem opravdu zvědavá...


Za knihu děkujuji nakladatelství HOST, knihu si zakoupíte zde












12 komentářů

  1. O knize jsem slyšela, ale nečetla, vlastně jsem zatím nečetla nic paní Mornštajnové, podle tvého popisu a příběhu to ale vypadá, že to opravdu trochu sedí k tomu, co se v posledních letech děje a zřejmě by mě i bavila. Díky za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem ráda, že tě kniha zaujala, od Aleny knihy moc doporučiji, a Listopád se skvěle hodí do covidové doby :)

      Vymazat
  2. Mám tuto knihu v knihovně a moc se na ni těším. Od autorky jsem ještě nic nečetla, ale vnímám, že je její tvorba velmi oblíbená a jsem přesvědčená, že i mně se bude líbit. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, že jí máš doma, musím říct, že Listopád patří do mé topky :) Užij si čtení! <3

      Vymazat
  3. Mám v plánu si knížku přečíst, myslím, že by mohla být trošku jiná než její předchozí knihy, které mi bohužel přišly dost podobné :)

    Another Dominika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Listopád je uplně jiná kniha, než od ostatních, tady už se jedná o sci-fi, jelikož tady komunismus pokračuje a je to hodně zajímavé :)

      Snad se ti kniha bude líbit :)

      Vymazat
  4. Knihy od A. Mornštajnové jsou hodně oblíbené a neslyšela jsem zatím žádné negativum. Moc ráda bych si Listopad také přečetla, je to téma které dle mého názoru bude vždy aktuální...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, Alena je hodně mezi spisovateli oblíbená. Určitě si Listopád přečti, já jí četla během covidové doby a běžel mi mráz po zádech...

      Vymazat
  5. The book sounds wonderful! Great review!
    xoxo
    Lovely
    www.mynameislovely.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. yeah! The book is amazing, thank you so much! I appreciate it. <3

      Have a nice day!

      Vymazat
  6. Díky za tip třeba se k ní časem dostanu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já děkuji, že sis našla čas a přečetla sis můj článek :)

      Vymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.