Book's Calling club Svatá hlava



V květnu jsme po dlouhé době měli book club v 1. podzemním antikvariátu. Tentokrát se probírala kniha Svatá hlava od Hany Lehečkové. Svata hlava vychází v nakladatelství Vyšehrad v edici Tvář. Přišla redaktorka Alena Snelling a ilustrátor Ondřej Dolejší. 

Knihu jsem přečetla za jedno odpoledne v neděli, i když se varuje, že se má číst pomalu. Po dočtení tohoto příběhu jsem vůbec nevěděla, jak se mám cítit. Hlavní hrdina byl fakt divný, chvílemi mi ho bylo líto, ale někdy jsem měla velkou chuť mu vrazit pár facek, aby se vzpamatoval.

Celý příběh čteme z pohledu jednoho mladíka. Kapitoly jsou krátké a najdete tam i menší testy, které jsou fakt vtipné a pojí se k nim i krásná dětská vzpomínka.
Ondřej Dolejší jako dítě vydával svoje časopisy a měl tam kreslené komiksy a testy. Proto se Hana nechala inspirovat a do knihy dala třeba test o morčatech. A test, který otestuje, jak moc jste chytří..

Hned na začátku jsem se smála jako blázen, ale po chvíli jsem pochopila, že ta kniha nemá být vtipná. Jedná se o schizofrenika, který je fakt zmatený, "divný" a bloudí svým životem.
Autorka nám přiznala, že se nechala inspirovat z blogu, který vedl právě člověk, který si vedl zápisky, metafory a vypadalo to jako výkřik  do černého.
Příběh není o něm, ale použila, jeho styl psaní a proto kniha vypadá tak, jak vypadá.
Kniha je bez čárek, jsou tam kurzívy, já jsem si na tento formát zvykla. Čtenář určitě časem pochopí, že je to tak divně napsáno naschvál.

Autorka tuhle knihu psala 7 let, bylo vtipné, jak nám popisovala situace, jednou si klepala na hlavu a říkala si, co to sakra napsala a byly dny, kdy byla tak nadšená z toho, že mohla napsat tak něco hustého.

Kdyby nebylo bookclubu, tak bych tuhle knihu brala s rezervou. Autorka si se čtenáři totiž moc ráda hraje. Chce abychom o knize diskutovali a každý by měl mít v závěru svou teorii.

Na první pohled jsem si myslela, že se hlavní hrdina zajímá o ilumináty. Byly tam náznaky, ale bohužel jsem se spletla. Na obalu je oko a v knize třeba najdete kresbu, kde má obličej 3 oči.

Jestli vás tato kniha zaujala a chcete o ní vědět víc, určitě si ji přečtěte!




Hana Lehečková


Alena Snelling


Ondřej Dolejší




Tímto bych také chtěla pogratulovat spisovatelce a Ondrovi k zasnoubení a přeji jím mnoho štěstí do života!

4 komentáře

  1. Krásné fotografie a pěkné a očividně výstižné shrnutí. Jen škoda, že at teorie s ilumináty nevyšla.

    Gabux | Poslední článek

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji!! Taky mi to mrzí, kniha mohla být tímto o otrochu lepší laťku. :)

      Vymazat
  2. Moc mě mrzí, že jsem na tomto Bookclubu nemohla být :-( Děkuji za report, díky kterému mám pocit, že jsem tam byla :-) A samozřejmě děkuji moc za podpis <3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mě to taky mrzí a jsem ráda, že jsem ti to způsobem mohla přiblížit.
      Nemáš za co, pro tebe cokoliv <3

      Vymazat

Děkuji, za přečtení mého článku.

Instagram

M. A. I. . Theme by STS.